Algemeen
Start Omhoog Algemeen Veredeling Procedures Links Verenigingen

 

Hoe is bij mij het veredelen van Fuchsia's begonnen?

Vanaf mijn jeugd heb ik al belangstelling gehad voor genetica. Op mijn werk was ik o.a. verantwoordelijk voor een hondenfokkerij en later ook een konijnenfokkerij. Beiden werden toen er professionele fokkerijbedrijven kwamen beëindigd. Ik ben toen gaan nadenken over het privé veredelen. Ruimtegebrek maakte het mij onmogelijk met huisdieren te werken (dus geen fuchsiapaarse huiskatten zoals op bijgaande foto!).

Fuchsia's nemen weinig plaats in, hebben een enorme verscheidenheid aan kleuren en vormen, en minstens zo belangrijk, hebben zulke mooie bloemen, een enorme bloeirijkheid en langdurige bloei. Zo kwam in 1971 de keus voor het veredelen van Fuchsia's als hobby tot stand.

 

                      Hoogtepunten (bergen)    en dieptepunten (dalen)

 

Hoogtepunten waren in ieder geval elke keer dat er een bijzondere zaailing ontdekt werd en daarna de goedkeuring ervan. Per slot van rekening is dat toch een bevestiging door onafhankelijke deskundigen dat de betreffende zaailing de moeite waard was. Zie ook pagina VKC en NBFK. En als je dan je eigen soorten door anderen als fantastische planten ziet opgekweekt en geshowd op tentoonstellingen, ja dat zijn ook hoogtepunten.

 

Het ontstaan van een eigen Fanclub is ook zo'n echt hoogtepunt. De leden ervan zorgen door het onderling uitwisselen van planten voor het instandhouden van al mijn soorten. Bovendien is het een ontzettend gezellige club, met jaarlijkse uitjes etc. In januari 2004 is een CD-rom gereed gekomen waarop al mijn zaailingen tot in detail staan beschreven, inclusief foto's, afstammingen en behaalde getuigschriften. Dit werk is grotendeels tot stand gekomen door niet aflatende ijver van fanclubleden. Zie ook pagina Fanclub.

 

 

Een hoogtepunt is ongetwijfeld ook geweest het mede opzetten en besturen van een veredelingsgroep binnen de Nederlandse Kring van Fuchsia vrienden. Mede hierdoor is de Fuchsiaveredeling in Nederland tot grote hoogten uit kunnen groeien. Een dieptepunt is dat ik - door naijver binnen deze groep en een bestuur van de NKvF dat besluiten nam waar ik, en meerdere veredelaars met mij zich niet meer in konden vinden - mijn 30-jarig lidmaatschap bij de NKvF met ingang van 2003 heb opgezegd. Meer hierover op de pagina's van Verenigingen, en met name NKvF.

 

En dan de warme zomers van de laatste tijd. Voor mijzelf als zonaanbidder een hoogtepunt, maar voor de fuchsiahobby een dieptepunt. Vooral 2003 spande de kroon. Het is dan vooral oppassen met water geven, ook als de bladeren slap hangen, want bij iets teveel water zijn de planten zo van de wortel. Maar dit soort dieptepunten zijn ook weer vrij snel vergeten, zodra de temperaturen zakken en in het najaar alles weer volop in bloei staat.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Sinds een tiental jaar heb ik een vrij grote waterrijke en boomrijke tuin. Hierdoor is het ook een zeer vogelvriendelijke tuin. Niets mis mee, integendeel. Echter tussen al deze vogels zitten ook veel merels en deze hebben het vooral voorzien op bessen, waaronder fuchsiabessen. En of op deze bessen kruisingslabels zitten maakt ze niets uit. Dus het kruisen beperkt zich noodgedwongen tot vroeg in het jaar (buiten) of laat in de zomer zodat de bessen in de kas kunnen rijpen.