Algemeen
Start Omhoog Algemeen Lijst met Herps planten Lijst met WALZ planten Nieuwigheden Fanclub Afstammingen Naamgeving Foto's Veredelingsdoelen

 

Erfelijkheidsleer.

Je kunt het bestuiven aan de bijen overlaten, maar gericht en met kennis kruisen levert op de duur toch meer resultaat op ! 

 

 

Ook fuchsia's volgen bij hybridisatie de wetten van Mendel. Deze wetten vormen de basis van de theoretische erfelijkheidsleer. Op internet is hier veel informatie over te verkrijgen, bijvoorbeeld op http://staringcollege.nevenzel.com/gen00.html en (veel breder) op http://www.bioplek.org/.

Er is echter een complicatie: enkele wilde soorten en zeer vele cultivars hebben meer dan het normale aantal van 22 chromosomen of wel ze zijn polyploid (normaal is diploid, dat wil zeggen 2 stel van 11 chromosomen). Er komen aantallen voor van 33 tot en met 88 en misschien nog wel hoger, waarbij 33 (is een triploid) meestal steriel is. De combinaties die gemaakt kunnen worden bij de vorming van geslachtscellen zijn dus gigantisch groot en ook de vertaling van het genotype (erfelijke aanleg) naar het fenotype (hoe ziet de plant er uitwendig uit) is bij een ployploide plant complexer dan bij een diploide kruising.

Over de (on)mogelijkheden staat het een en ander bij de pagina's over chromosoomverdubbeling.

bullet

In het algemeen kunnen we stellen dat qua bloemkleur oranje het meest recessief (onderdrukt) is, en paars het meest dominant (overheersend).

bullet

Van recessief naar dominant: oranje -> rose -> rood -> blauw -> paars

bullet

Wit is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van een mankement in de productie van het kleurstofpigment (anthocyanen), waardoor het genetisch geprogrammeerde pigment niet gemaakt kan worden maar een wit tussenproduct resteert. In de zon, waarbij de anthocyaanproduktie maximaal is, is er dan ook meestal een zweem van de echte kleur te zien in het wit. Zie voor meer info de pagina pigmentanalyse

Dat er bij de wilde fuchsia's zoveel soorten voorkomen met oranje bloemen, lijkt in tegenspraak met het feit dat oranje qua vererving recessief is. Dit komt echter doordat de bestuiving van fuchsia's door vogels gebeurt en vogels worden vooral aangetrokken door oranje kleuren en veel minder door blauw/paars. Vandaar de vele homozygote (fokzuivere) oranjebloemige fuchsia species in het wild. Meer informatie over botanische fuchsia's is te lezen in het boek "Botanische Fuchsia's" door Mia Goedman, uitgeverij Terra te Zutphen, Nederland, ISBN 90-6255-486-5 en op de site http://www.bouman102.nl/botanische%20soorten.htm.