|
| Verdubbelen van het aantal chromosomen: het waarom en hoe.Waarom het aantal chromosomen verdubbelen?
Hoe verdubbelen? Als van een triploide plant het aantal chromosomen verdubbeld wordt (door bijvoorbeeld van een goed groeiende stek het groeipunt te behandelen met Colchicine) kan er uit een gemuteerde cel een hele tak met 66 chromosomen groeien. Door deze tak te stekken ontstaat dan een geheel hexaploide (66x) plant, die in principe weer vruchtbaar kan zijn. Dezelfde techniek kan gebruikt worden bij de diploide cultivar die afkomstig is van sterk van elkaar verschillende species-ouders. Er ontstaat dan een tetraploide plant die weer fertiel kan zijn. Hetzelfde kan ook bereikt worden door beide species eerst te verdubbelen en daarna met elkaar te kruisen. Dit wordt meestal gedaan door de species met zichzelf te kruisen en het kiemende zaad te behandelen met Colchicine. Op deze manier zijn in Nederland nu tetraploide vormen aanwezig van F. fulgens miniata, F. fulgens gesneriana, F. paniculata, F. procumbens, F. splendens, F. excorticata en F. nigricans. En er zullen er ongetwijfeld nog meer volgen. Als een species verdubbeld is van bijvoorbeeld diploid naar tetraploid, dan zijn alle 4 de chromosomen sets identiek aan elkaar. Dit heet autoploidie. Vaak zijn deze planten niet meer met zichzelf te kruisen, omdat het grote aantal gelijke chromosomen dan problemen geeft. Als de verdubbeling is gebeurt met gebruikmaking van verschillende ouders (bijvoorbeeld een tetraploide cultivar uit de kruising F. magdalenae x F. triphylla) dan heet dit alloploidie. Deze heeft dus van elke ouder twee sets chromosomen. Deze vererven meestal alsof het een diploide plant is (en is dus in principe vruchtbaar). Bij Division restitution wordt ingegaan op de vorming van geslachtscellen (gameten) waarbij de halvering van het aantal chromosomen achterwege is gebleven. Deze gameten (eicel of zaadcel) brengen dus het gehele erfelijke materiaal van de ouder in bij de bevruchting. Bij Via chemische behandeling wordt ingegaan op de techniek om via behandeling van weefsel met daarvoor geëigende chemicaliën het aantal chromosomen in een cel te verdubbelen. Bij Bepalen ploidie graad wordt ingegaan op de verschillende manieren waarop is vast te stellen of de verdubbeling geslaagd is.
Op http://www.nkvf.nl/utc/ver/fertiliteit.htm en http://www.nkvf.nl/utc/ver/fertiliteit2.html kunt U polyploidie in het algemeen en bij fuchsia's nader bestuderen.
De normale celdeling of mitose:een enkele celdeling, die resulteert in 2 aan elkaar en aan de moedercel genetisch identieke cellen. Alle cellen (geslachtscellen uitgezonderd) kunnen mitose ondergaan, ongeacht hun ploidiegraad. Links boven: prophase, links onder: metafase, rechts boven: anafase, rechts onder: telofase.
De deling in geslachtscellen of meiose:Er vinden twee delingen plaats waarbij tijdens de eerste deling de halvering van het aantal chromosomen plaats vindt. Het resultaat is 4 geslachtscellen met de helft van het aantal chromosomen (bij productie van stuifmeelkorrels) of een eicel (met de helft van het aantal chromosomen). Omdat er halvering en uitwisseling van erfelijk materiaal tussen de chromosomen onderling plaats vindt, zijn de gevormde geslachtcellen genetisch verschillend van elkaar. Meiose vindt normaal alleen plaats bij planten met een even aantal chromosoomsets (genomen). Onderstaand de meiose bij de productie van stuifmeelkorrels.
Lijst met chromosoomaantallen van species en een aantal cultivars
|