Naamgeving
Start Omhoog Algemeen Lijst met Herps planten Lijst met WALZ planten Nieuwigheden Fanclub Afstammingen Naamgeving Foto's Veredelingsdoelen

 

Naamgevingconventies van nieuwe cultivars.

Mijn nieuwigheden ondergaan een keuring (VKC, NBFK, FNC) en een registratie (AFS). De keuring vindt het eerste plaats. Zodra een nieuwigheid wordt goedgekeurd krijgt deze van mij een naam. Deze naam moet voldoen aan de internationale naamgevingconventies, zoals vastgelegd in de International Code of Nomenclature for Cultivated Plants (http://www.ishs.org/sci/icracpco.htm). Een goed uittreksel hiervan is te vinden op http://www.dutchflowerlink.nl/nederlands/bloem_en_plant/nomenclatuur.htm.

Het is natuurlijk ook van belang, dat een nieuwe cultivar een unieke naam krijgt, zodat we geen twee fuchsia cultivars kunnen krijgen, waarvan er bijvoorbeeld eentje in Engeland is gewonnen en de ander in Nederland met beiden dezelfde naam. Dit is internationaal geregeld. Voor elk gewas is de naamsregistratie toegewezen aan een specifiek land. Zo is Nederland verantwoordelijk voor de registratie van o.a. narcissen. Amerika is dit voor de fuchsia (vrij logisch omdat het grootste deel van alle fuchsia species voorkomt in midden en zuid Amerika, met name langs het gehele Andes gebergte). De Amerikaanse fuchsia vereniging American Fuchsia Society is het uitvoerend registratie orgaan. De registratie in Amerika is dus geen keuring. Het is louter het vastleggen van de cultivar naam (inclusief een check of deze naam nog niet is aangemeld bij de AFS) en het vastleggen van een door de inzender bijgeleverde beschrijvingslijst over kenmerken en afstamming van de cultivar. Voor Europa wordt deze registratie gecoŲrdineerd door een 'subregistrar'. Dit is Leon Pauwels in Belgie..

 

Naamgeving van mijn eigen cultivars.

Ik maak gebruik van een eigen voorvoegsel. Dit voorvoegsel is niet bedoeld als een officiŽle merknaam. Enerzijds zorgt het voorvoegsel bij 'het publiek' voor herkenning dat het producten van mij zijn, anderzijds heb ik altijd een unieke naam. Tot en met 2001 heb ik het voorvoegsel WALZ gebruikt. Dit is een acroniem van de eerste letters van de grootouders van mijn kinderen (en moet dus met allemaal hoofdletters geschreven worden):

W

Waldenmaier

VV

A

Aangeenbrug

VM

L

Loomans

MM

Z

Van Zijl

MV

Vanaf 2002 gebruik ik Herps. Dit is een plaatselijke verbastering van mijn woonplaats (Herps = komt uit Herpen).

 

Muziekinstrumenten:

Ik heb veel cultivars waarin ergens in de afstamming de species F. magdalenae (zie foto) vookomt. Al deze cultivars hebben een naam gekregen met als tweede deel van de naam een muziekinstrument. In de tabellen op pagina's Lijst met WALZ planten en Lijst met Herps planten staan deze planten aangegeven in een aparte kolom. Bij pagina afstammingen staat extra informatie over de gebruikte voorouders in deze lijn.

 

Dansen:                                                                                   

WALZ Polka is afkomstig van Rina Felix x F. procumbens. Rina Felix komt uit de kruising F. fulgens gesneriana x F. colensoi. In WALZ Polka zijn dus eigenschappen van twee totaal verschillende fuchsia secties gecombineerd. WALZ Polka en alle afstammelingen daarvan krijgen namen in de dansen-serie. In de tabellen op pagina's Lijst met WALZ planten en Lijst met Herps planten staan deze planten aangegeven in een aparte kolom. Bij pagina afstammingen staat extra informatie over de gebruikte voorouders in deze lijn.

 

Vervoersmiddelen:

Herps Parachute is afkomstig van Gerharda's Panache x Gerharda's Panache. Herps Parachute en alle afstammelingen daarvan krijgen namen in de vervoersmiddelen-serie. In de tabel op de pagina Lijst met Herps planten staan deze planten aangegeven in een aparte kolom.